De warmtepomp werkt samen met uw CV ketel en verwarmt het water van uw CV ketel door middel van elektriciteit in plaats van gas. De pomp haalt warmte uit de omgeving (de bron), dit kan lucht zijn, maar ook de bodem of grondwater. De temperatuur van deze bronnen kan koud zijn, er is toch warmte uit te halen. Door middel van een motor wordt de gehaalde warmte uit de bronnen nog verder opgewarmd tot de gewenste temperatuur. Soms zit een warmtepomp al in de CV ketel. Is dit niet zo, dan kunt u apart een warmtepomp aanschaffen. Een warmtepomp wordt meestal ook in combinatie met een zonneboiler gebruikt om het gasverbruik in een woning drastisch te verlagen.

Soort waterpomp

Er zijn solo- of combiwaterpompen. Een solo waterpomp verwarmt of het water voor uw CV of uw gebruikswater (badkamer en keuken). Een combiwaterpomp verwarmt beiden. Daarnaast is er nog de hybride waterpomp. Deze werkt samen met uw gasketel waarbij het gas alleen nog maar gebruikt wordt bij piekmomenten zoals extreme kou of als er veel warm water wordt gebruikt (douchen, koken etc).

Prijs van een waterpomp

Een hybride waterpomp zonder CV ketel kost tussen de €2.500 en €4.500 euro. Een waterpomp met lucht als bron kost tussen de €6.500 en €14.500 euro. U kunt in uw gemeente een premie voor uw pomp aanvragen.