Het rendement van zonnepanelen is deels afhankelijk van het klimaat. Een zonnepaneel werkt ook goed als de zon niet schijnt, er is genoeg licht om de cellen energie te laten produceren.

Daarbij geldt dat bij hogere temperaturen de opbrengst omlaag gaat. Bij iedere stijging van 10 graden, gaat de opbrengst 5% naar beneden. De plaatsing is dus ook van belang, de panelen en de omvormer moeten goed geventileerd kunnen worden.

Monokristal of polykristal

Het soort zonnepaneel bepaalt in de hoogste mate het rendement. De meest gebruikte panelen zijn de mono- of de polykristallen panelen. De verschillen tussen de panelen komen door de andere manier van produceren. De panelen hebben beiden silicium als zonnecel. Dit silicium wordt gesmolten en afgekoeld. Door de manier van afkoeling krijgt u geordende cellen, de zwarte mono-zonnecellen, of ongeordende cellen, zijn de blauwe poly-zonnecellen.

De opbrengst wordt bepaald door de lichtinval. Bij direct licht is de mono zonnecel beter, bij indirect licht de poly zonnecel. Over het algemeen heeft het monokristal zonnepaneel een hogere opbrengst en is het 10% duurder. Bij een kleiner dak kiest u dus voor een monokristal zonnepaneel dat een hoger vermogen heeft zodat u een hoger rendement krijgt.

Duur

Per jaar gaat de werking van het zonnepaneel iets achteruit. U kunt rekening houden met een half procent terugloop in de stroomopwekking. Om nog optimaal van het zonnepaneel gebruik te kunnen maken, is het aan te bevelen om na 17 tot 20 jaar de panelen te vervangen door nieuwe.

Rendement in euro’s

Bij een vermogen van 4000 Wp, bespaart u per jaar 3.400 kWh. Dit vermenigvuldigt u met de stroomprijs. Uitgaande van €0,23 euro per kWh is uw rendement €782 euro. Ieder jaar gaat de prijs van energie omhoog, wat betekent dat u per jaar meer zult besparen.

Zonnepaneel installateurs vergelijken?

Benader lokale installateurs en vergelijk het aanbod in uw regio. Gebruik onze offerte service en krijg een overzicht van de kosten die u moet maken. Gratis en vrijblijvend.