De prijs van een zonnepaneel hangt af van het vermogen dat het paneel levert en of het een monokristal zonnepaneel is of een polykristal zonnepaneel. In principe levert een monokristal zonnepaneel een hoger vermogen van 18% tot 20%, maar ze zijn ook duurder. U kunt ook kiezen voor meerdere polykristal zonnepanelen. Uw keuze ligt aan de plaatsingsruimte die u heeft en uw stroomverbruik per jaar.

Met de prijs van uw zonnepaneel systeem moet u altijd rekening houden met de plaatsingskosten. Doordat het gespecialiseerd werk is, wordt geadviseerd dit niet zelf te doen. De prijzen die we hier geven zijn dan ook altijd inclusief de installatie, waarbij kosten van de installatie gemiddeld 20% zijn. De onderdelen van een installatie zijn de panelen, het frame en de omvormer.

Het type paneel

De prijs van een monokristallijn zonnepaneel van 265 Wp komt op ongeveer €200 euro. De prijs van een polykristallijn zonnepaneel van 255 Wp komt op ongeveer €190 euro. Als u minder energie gebruikt en genoeg oppervlakte heeft om panelen te plaatsen, kunt u door het kiezen van polykristallijn zonnepanelen veel geld besparen.

Uitgaande van een huishouden van 4 personen heeft u 22 panelen nodig. Bij een gemiddelde prijs van €200 euro per paneel, komt u uit op €5.000 euro. Dit bedrag is inclusief de installatie en de omvormer. U kunt door te letten op het merk en het type (mono of poly) 10% tot 20% besparen.

Terugverdientijd

De installatie van uw zonnepaneel heeft u er na maximaal 12 jaar weer uit. U stopt met betalen aan uw energie leverancier vanaf het moment dat uw zonnepaneel systeem werkt, maar de energie is pas echt kosteloos na (gemiddeld) 12 jaar. Wel dient u rond die tijd uw omvormer weer te vervangen, de prijs van een omvormer begint rond de €1.000 euro.

Zonnepaneel installateurs vergelijken?

Benader lokale installateurs en vergelijk het aanbod in uw regio. Gebruik onze offerte service en krijg een overzicht van de kosten die u moet maken. Gratis en vrijblijvend.