Een omvormer zet stroom die uw zonnepaneel heeft geproduceerd om naar bruikbare stroom die u in huis gebruikt. Zonnepanelen produceren gelijkstroom, dat is stroom die altijd dezelfde kant op gaat. Dit moet om worden gezet naar wisselstroom van 230 volt zodat apparatuur in huis het kunnen gebruiken. Wisselstroom is stroom die heen en weer reist, dus niet één richting op. Om deze gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom, heeft u een omvormer nodig en is het een standaard onderdeel van een zonnepanelen systeem. Als uw zonnepanelen meer stroom produceren dan u verbruikt, kan deze stroom via de meterkast worden geleverd aan uw elektriciteitsleverancier. U krijgt ook in België hier een vergoeding voor.

Vermogen van de omvormer

Een zonnepaneel heeft een capaciteit, bijvoorbeeld van 250 Wp. Alle zonnepanelen samen hebben een capaciteit van bijvoorbeeld 4.000 Wp aan totaal vermogen. Dit totaalvermogen bepaalt welke omvormer u nodig heeft. De omvormer heeft altijd een kleiner vermogen dan het totaalvermogen van de zonnepanelen, gemiddeld is dat 15% lager. Dit zorgt voor optimale omzetting naar wisselstroom.

Vervanging

De omvormer moet u na gemiddeld 15 jaar vervangen. Dit is een standaard aantal jaren, maar ook de plaats van de omvormer is belangrijk. Een omvormer is erg hitte gevoelig. Als u deze plaatst zonder genoeg ventilatie en niet in de schaduw, moet u de omvormer eerder vervangen dan normaal en dat is zonde. Let bij de plaatsing ook op het geluid dat de omvormer maakt. Het apparaat heeft een ventilator en een transformer die beiden geluid maken. Zonder installatiekosten betaalt u voor een systeem van 16 zonnepanelen met 4.000 Wp productiecapaciteit gemiddeld € 1.500 euro.

Plek van de omvormer

Door het zoemende geluid zijn goede installatie plekken de garage of een opbergruimte. Buiten is het niet altijd mogelijk en is ook niet aan te raden. Het moet op een plek komen zonder zon en met goede ventilatie. De omvormer wordt door een kabel verbonden met de zonnepanelen en met een leiding naar een vrije groep in de meterkast. Eenmaal aangesloten heeft u er geen omkijken naar. Daarnaast zijn omvormers vandaag de dag uitgerust met WIFI en een boordcomputer. Zo kunt u precies zien hoeveel energie u op dat moment opwekt via uw smartphone of tablet.

Zonnepaneel installateurs vergelijken?

Benader lokale installateurs en vergelijk het aanbod in uw regio. Gebruik onze offerte service en krijg een overzicht van de kosten die u moet maken. Gratis en vrijblijvend.