Als u zonnepanelen koopt moet u rekening houden met uw energieverbruik en wat het zonnepaneel oplevert. Dit wordt bepaald door het vermogen. We beschrijven hier het ideale vermogen van een zonnepaneel voor een huishouden van 2 personen en een huishouden van 4 personen. Doordat er altijd verlies in vermogen is, heeft u altijd meer vermogen nodig dan uw verbruik.

Vermogen

Energieverbruik wordt uitgedrukt in kWh, kilowatt per uur. De energie opbrengst van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wp, Wattpiek (1 kWh = 1000 Wp). Het meest verkochte zonnepaneel heeft een vermogen van 250 Wp.

– 2 personen gebruiken gemiddeld 3.400 kWh per jaar. Hiervoor is 4.000 Wp nodig. Dit levert u door 16 panelen van 250 Wp. De prijs hiervoor is € 7.600. U bespaart per jaar € 782 euro.
– 4 personen gebruiken gemiddeld 4.600 kWh per jaar. Hiervoor is 5.400 Wp nodig. Dit levert u door 22 panelen van 250 Wp. De prijs hiervoor is € 10.200. U bespaart per jaar € 1.055 euro.

Dit zijn all-in prijzen, dus met omvormer en inclusief installatie. Doordat het installeren nauw luistert en kleine fouten de prestatie al aanzienlijk verminderen, is het zeer aan te bevelen uw installatie door een professional te laten uitvoeren.

Soort zonnepaneel

Er bestaan 3 soorten zonnepanelen, het monokristallijn zonnepaneel, het polykristallijn zonnepaneel en het dunne film zonnepaneel. Monokristal zonnepanelen zijn zwart en hebben een hoger vermogen. Deze panelen zijn duurder in de aanschaf, maar hebben een hoger rendement en gaan langer mee.

Polykristal zonnepanelen zijn blauw en hebben een lager vermogen. Ze zijn dan ook goedkoper in de aanschaf, maar hebben ook een lager rendement en gaan korter mee. Een dunne film zonnepaneel is buigzaam, maar heeft het laagste rendement. U heeft daardoor dus meer plaatsingsoppervlak nodig. Ze zijn het goedkoopst in aanschaf.

Zonnepaneel installateurs vergelijken?

Benader lokale installateurs en vergelijk het aanbod in uw regio. Gebruik onze offerte service en krijg een overzicht van de kosten die u moet maken. Gratis en vrijblijvend.