Zonnepanelen kunnen worden geplaatst op de grond, op een gevel of op het dak. Belangrijker dan de plek, is de hellingshoek waarop u het systeem plaatst voor het invallend zonlicht. Deze moet om precies te zijn 35° graden zijn, waarbij uitgegaan wordt van enige speling. Het mag dus ook 30° tot 40° graden zijn om alsnog optimaal rendement te krijgen. Is de hellingshoek tussen de 20° en 60° dan is dat geen ramp, per jaar levert het maar 5% minder rendement op. Toch is het altijd verstandig om voor de meest optimale punt te gaan.

Plat of schuin dak

Op een plat dak of op de grond is het makkelijker de perfecte hoek te krijgen dan op een schuin dak. Er hoeft immers alleen maar een frame gemaakt te worden in 35° en de zonnepanelen liggen perfect. Bij een rijtjeshuis met een schuin dak is die mogelijkheid er niet, maar gezien het spelingspercentage en het procentueel verlies, is het rendement bij een schuin dak net zo goed als bij de perfecte 35°.

Installatiekosten

Het zelf installeren van uw zonnepanelen wordt afgeraden als u geen goede ervaring heeft met het werken met stroom én het werken op hoogte. Als de zonnepanelen niet goed geïnstalleerd worden, is het door de stroom die geproduceerd wordt niet alleen gevaarlijk, ook het rendement neemt aanzienlijk af. De kosten van het installeren komen tussen de €500 en €1.500 euro, afhankelijk van hoeveel panelen u nodig heeft. Daarnaast zijn de kosten gebaseerd op de bereikbaarheid van het dak en de hoogte ervan en ook de locatie van de meterkast en de omvormer, de bekabelingslengte en het wegwerken van de kabels.

Veelal kost een systeem inclusief installeren voor een huishouden van 4 personen rond de €10.000 euro. De installatiekosten hiervan beslaan gemiddeld 20%. Met het laten installeren bent u ook verzekerd van de fabrieksgarantie die geldt op zonnepanelen systeem.

Zonnepaneel installateurs vergelijken?

Benader lokale installateurs en vergelijk het aanbod in uw regio. Gebruik onze offerte service en krijg een overzicht van de kosten die u moet maken. Gratis en vrijblijvend.