Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft ligt aan het gebruik van uw kWh per jaar, de grootte van het oppervlak dat u heeft om de zonnepanelen te plaatsen en het soort zonnepaneel dat u kiest. Eén en ander is ook van elkaar afhankelijk.

De grootte van het oppervlak

Als u niet zo’n groot oppervlak op uw dak heeft om uw zonnepanelen te plaatsen, kiest u voor zonnepanelen met een hoger vermogen. Dit zijn de monokristallijn zonnepanelen. Deze zijn iets duurder dan de polykristallijn panelen, maar gaan ook iets langer mee. U kunt op deze manier toch het rendement bereiken dat u nodig heeft.

Heeft u genoeg ruimte om te plaatsen, dan kunt u kiezen voor de polykristallijn zonnepanelen. Zij zijn goedkoper, maar leveren minder vermogen, waardoor u er meer nodig heeft voor uw te behalen rendement.

Het aantal zonnepanelen

Het Wp vermogen van een zonnepaneel met een gemiddelde maat van 165 bij 100 cm ligt tussen de 250 Wp en de 327 Wp. Hoe hoger het vermogen, des te duurder het zonnepaneel. U kunt het aantal zonnepanelen berekenen in het beschikbare oppervlak van uw dak. Bij plaatsing op een plat dak houdt u er rekening mee dat er ventilatie nodig is voor uw zonnepanelen. Ze kunnen dan ook niet strak tegen elkaar worden gelegd, de ruimte die ertussen en erachter nodig is, ligt aan de hellingshoek en de breedte van de panelen. Daarbij is de afstand tot de dakrand van belang in verband met harde wind. Plaats op een halve tot één meter van de dakrand.

Gemiddeld aantal

Voor het genereren van 4.500 kWh per jaar (4 persoonshuishouden) heeft u gemiddeld 22 zonnepanelen nodig. Dit wordt dus iets meer of minder door monokristallijn- of polykristallijn panelen. Dit systeem kost u, inclusief installatie, ongeveer €7.600 euro in 2018.

Zonnepaneel installateurs vergelijken?

Benader lokale installateurs en vergelijk het aanbod in uw regio. Gebruik onze offerte service en krijg een overzicht van de kosten die u moet maken. Gratis en vrijblijvend.